Relacja ze Strzyżowskiego Festiwalu Kuchni Staropolskiej im. Stanisława Czernieckiego
11 maja na strzyżowskim rynku odbył się Festiwal Kuchni Staropolskiej im. Stanisława Czernieckiego. Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców i gości, którzy mogli przenieść się w klimat dawnej Polski – pełen tradycyjnych smaków, szlacheckich akcentów i rodzinnych atrakcji.
Na uczestników czekało sporo ciekawych aktywności. Grupa Rekonstrukcyjna „Sarmata” przygotowała pokaz mody dawnej oraz konkursy szermiercze dla najmłodszych. Dużym zainteresowaniem cieszył się Turniej Róż – zabawa, w której liczyła się odwaga i poczucie humoru.
Na scenie odbył się pokaz gotowania z udziałem szefa kuchni Piotra Bassary, który zaprezentował potrawy inspirowane staropolską kuchnią. Swoje przysmaki serwowały Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeżanki, Bonarówki, Godowej, Dobrzechowa, Wysokiej Strzyżowskiej Dolnej i Zawadki – każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Nie zabrakło również występów tanecznych. Publiczność mogła podziwiać zespoły „Kłosowianie” oraz „Małe Pogórze”, które wprowadziły wszystkich w folklorystyczny nastrój.
Koło Łowieckie „Bażant” zaprezentowało wystawę trofeów myśliwskich, a Młodzieżowa Rada Miejska przygotowała gry i zabawy dla dzieci i młodzieży – pełne śmiechu i dobrej energii.
W trakcie wydarzenia przypomniano także postać Stanisława Czernieckiego – autora pierwszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum”, który stał się patronem festiwalu.
Dziękujemy wszystkim za obecność i wspólnie spędzony czas. Do zobaczenia podczas kolejnych wydarzeń w Strzyżowie.